Nalesnikowy Tort Jablkowy |
Wpisany przez Dana | |
piątek, 30 listopada 2012 15:46 | |
NALEŚNIKOWY TORT JABŁKOWY NALEŚNIKI (6-8 SZTUK) 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 2 łyżki oliwy masło do smażenia NADZIENIE JABŁKOWE 1 kg winnych jabłek 1 szklanka cukru cynamon 200ml śmietany 36% Usmażyć naleśniki. Jabłka umyć, odłożyć najczerwieńsze, resztę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki usmażyć aż się rozpadną. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Ostudzić. Śmietankę ubić z 2 łyżkami cukru. Najładniejsze , nieobrane jabłko pokroić na ósemki, usunąć gniazdo nasienne. Podsmażyć z dwu stron na złocisto, odłożyć. Ułożyć tort przekładając naleśniki masą jabłkową i bita śmietaną. Na ostatni naleśnik nałożyć śmietanę, ułożyć ósemki jabłka. Z pozostałej łyżki cukru zrobić jasny karmel i polać tężejącymi nitkami tort. Schłodzić ok 1 godzinę.
|
|
Poprawiony: piątek, 30 listopada 2012 16:01 |