SAŁATKA WIESI LUKS Drukuj
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 03 września 2007 13:40
2 kg zielonych pomidorów
1/2 kg papryki
2-3 ostre papryczki
1 kg białej kapusty
1 kg cebuli
1 kg marchewki
sól
ZALEWA: 1/2 l oleju, 1 szklanka octu, 4 łyżki cukru (200g), 4 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
Marchewkę oskrobać i zetrzać na grubej, jarzynowej tarce. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Obraną cebulę pokroić na cienkie półtalarki, z opłukanej papryki usunąć nasiona, pokroić strąki w paseczki. Ostre papryczki pokroić w krążki. Pomidory w całości poszatkować. Wszystko razem włożyć do dużego garnka, posypać solą, dobrze wymieszać, przykryć i odstawić, najlepiej na noc.
Następnego dnia zagotować całą sałatkę przez 10 minut. 
Olej zagotować z octem i przyprawami, gorącym zalać sałatkę, dobrze wymieszać. Natychmiast wkładać do słoików i zamykach. Pasteryzować ok. 15 minut w temp. ok 85° C.
Sałatka jest znakomitym dodatkiem do pieczonego mięsa lub kiełbasy z grila.

 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information