GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE Drukuj
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:46

Przepis na 15-17 małych gołąbków
1 włoska kapusta, 1 szklanka ryżu, 1/2 kg mielonego mięsa (najlepsze: łopatka + podgardle), 1 cebula, 1 łyżka oliwy, 1/2 l wody, po 1 bulionie w kostce o smaku wołowym i grzybowym, sól, pieprz.
Ryż ugotować
na sypko, ostudzić. Mięso zmielić. Cebulę zeszklić na oliwie. Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z kapusty wyciąć kłąb, oddzielić pojedyncze liście, usunąć częściowo gruby środkowy nerw, zblanszować.
Na dnie rondla ułożyć kilka liści kapusty (najlepiej takich, które nie nadają się do zawinięcia farszu tzn. są za duże lub za małe). W zblanszowane liściu kłaść łyżkę farszu, zawijać boki liścia do środka i zwijać w rulonik, podobnie jak zawija się paszteciki z naleśników. Układać gołąbki w rondlu, najlepiej w jednej warstwie. Zagotować 1/2 l wody, rozpuścić w niej kostki bulionowe i wlać do gołąbków.
Rondel przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Włoska kapusta jest delikatniejsza od cukrowej, a poza tym gołąbki są mniejsze i dlatego potrzeba mniej czasu na upieczenie.
Można podawać z sosem
pomidorowym lub pieczarkowym.

Przepis własny

 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information